Welke softboots moet ik kiezen?

Als eerste geldt natuurlijk de pasvorm, hoe mooier de schoen past, hoe beter de controle tijdens snowboarden. Verder kies je een model wat stijf genoeg voor je is, zodat je tijdens het snowboarden je schoenen niet dubbel kan vouwen en je je blesseert. Voor een beginner is de druk laag tijdens het boarden en deze druk loopt op naarmate de snelheid omhoog gaat. Een lichte eenvoudige beginnersschoen is dus voor zware of grote mensen vaak al geen oplossing en verhoogt de kans op blessures aanzienlijk. Bepaal aan de hand van de schoenspecificaties naar welke type jouw interesse uitgaat, denk hierbij aan welke snowboard discipline je beoefent en welke lekker zitten.

Een goede pasvorm in combinatie met de juiste ondersteuning (stijfheid) zorgt er uiteindelijk voor dat je de schoenen niet onnoemlijk vast hoeft te snoeren en je voeten warm, kramp- en pijnvrijblijven.

Simpelweg blijft het een feit dat je schoenen echt moet passen en goede snowboardshops hebben keuze genoeg in verschillende modellen. Mijn advies is, dat je hier niet op moet bezuinigen, je doet er tenslotte ook heel lang mee. Pijn in je voeten verziekt een vakantie en noodzaakt soms tot stoppen of schoenen ruilen, terwijl je met een te zuinig aangeschaft board altijd nog wel beneden komt. De grootste groep snowboarders kan met een freestyle of freeride schoen weinig fout doen.

Kijk hier hoe je snowboardschoenen moet passen!

Soorten snowboardschoenen

Om je te helpen een juiste keuze in snowboardschoenen te bepalen, vertel ik je eerst snel de opbouw van een softboot, de meest gebruikte snowboardschoenen.

Wil je specifiek gaan slalom snowboarden of freecarven, kijk dan voor meer informatie op het artikel hardboots.

Een softboot snowboardschoen bestaat uit de volgende onderdelen:

1)    De buitenschaal

2)    De binnenschoen, of liner genoemd

3)    Inlegzool

De buitenschaal zorgt natuurlijk voor de rijeigenschappen van de schoen. Hierin wordt de flex bepaald en dus een belangrijk deel van de transmissie van krachten tussen mens en board. Zowel zijwaarts als voorwaarts zijn er verschillende mogelijkheden en combinaties. Eigenlijk is er voor elk type snowboarder wel een geschikte softboot en grofweg kunnen we ze indelen in Freeride, Freestyle en boardercross of snowboardcross. Na een hele tijd veters strikken met bevroren vingers, bestaan er nu verschillende snelsluitsystemen, session control lacing, speed lacing, boa systeem, velcro straps, etc. Nu kun je met je handschoenen aan bijna elke schoen bedienen. Het grootste voordeel van de snelsluitsystemen is de verbeterde pasvorm in combinatie met controle over het (ver)vormen van de buitenschaal en dus de rij eigenschappen van de schoen. Nog een extra voordeel van snowboardschoenen, ze hebben hele mooie antislip zolen, Vibram of andere types, die veel grip geven op allerlei sneeuw en ijssoorten. Gewoon onbezorgd wandelen en de hele dag aanhouden, dat kan allemaal met softboots!

De binnenschoen, of liner, zorgt voor een goede pasvorm. Hoe beter de pasvorm, hoe beter het “gevoel” tijdens snowboarden. Een beginner zal voornamelijk comfort willen, een freestyler meer demping, terwijl een pistecarver natuurlijk zo direct mogelijk wil. Dit is allemaal natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Tegenwoordig is het bij de duurdere modellen mogelijk om bijvoorbeeld de binnenschoen persoonlijk aan te passen. Denk aan thermoflex, thermofit, foamschoenen etc. Daarbij is de binnenschoen tijdelijk vervormbaar en wordt gevormd naar de eigen voet, doe dit altijd in combinatie met een goede inlegzool.

Er bestaan ook softboots met een gecombineerde buiten- en binnenschoen, daar kunnen ze in de shop meer over vertellen indien deze binnen jouw keuze mogelijkheden komen.

De inlegzool als laatste, heel belangrijk, is deels bepalend voor het gevoel, deels voor het comfort en deels voor de stand van je benen. De inlegzool is standaard vaak net genoeg om op te staan, standaard inlegzolen kun je het beste maar wisselen voor een paar professionele exemplaren. Het is bij bootfitting, custom schoenaanpassingen, zelfs een van de eerste stappen om je benen netjes uit te lijnen, voordat je gaat kijken naar verschillende geschikte schoenen. Persoonlijk ben ik Superfeet fan en buiten een zeer uitgebreid standaard en betaalbaar assortiment, zijn er natuurlijk ook de custom mogelijkheden om het voetbed tot in detail aan te passen op de eigen voet. Voor de snowboarders die kickers rijden is een bijkomend voordeel aan deze zool, dat het de gevreesde heelbruise grotendeels voorkomt door stabiliseren van de hiel. Het is in mijn ogen nog steeds een ondergewaardeerd onderdeel in de uitrusting, maar probeer je maar eens voor te stellen hoe je het een week gaat uithouden op brandende voeten of met een heelbruise..

Nu we weten hoe een schoen er uitziet, kunnen we gaan kijken naar welke soorten schoenen er op de markt zijn.

Freeride softboots (of allmountain schoenen)

Dit is veruit de grootste groep schoenen en deze hebben de meest algemeen bruikbare eigenschappen. Vaak zijn ze niet te zacht, bieden veel draagcomfort, zijn voorzien van de laatste snufjes en zijn gemaakt om de hele dag op rond te knallen! Voor freeriden op de piste heb je wat stijfheid nodig en voor champagne powder kun je met alles naar beneden. Denk vooral aan je snelheid van boarden, die is leidend voor de keuze van stijheid. Als je altijd heel hard gaat, moet je enkel beschermd worden tegen te ver doorbuigen tijdens klappen, neem iets stijvere (en vaak betere, duurdere, etc..) schoenen, die maken ze niet voor niets! Er bestaat van Deeluxe tegenwoordig een stijgijzervaste softboot met vibramzool voor de extreme freeriders onder ons, dan kun je elke berg bedwingen!

Freestyle softboots

Voor freestyle gelden geen regels, zolang de rijder maar gevoel heeft. Fashion over function is ook een bekende uitspraak en in de freestyle scene is ook het uiterlijk van de schoen zeer belangrijk, it’s all about image! Er zijn natuurlijk een aantal soorten freestyle (lees meer..) Op handrails en andere slopestyle obstakels zul je vaak een zachtere schoen met meer vergevingsgezindheid waarderen. Een pipe rijder daarentegen kan met een wat stuggere schoen meer druk opbouwen tijdens het omhoog carven van een vert ijswand. Een big air rijder heeft stabiliteit bij landen nodig op hoge snelheid en veel demping voor de klappen. Over het algemeen zijn te harde schoenen meer een belemmering tijdens tricks, dus zorg dat je makkelijk door je knieen kunt gaan zonder dat de hak van de schoen gelijk van de grond komt, dan blijft je board vlak tijdens landen en sliden, scheelt weer een backside snapper!! Vergeet ook niet een goede inlegzool!

Boardercross schoenen

Bij deze snelle discipline, een mix tussen race en freestyle (lees meer..) moet de schoen een uitgewogen balans bevatten tussen direct zijn in de ijzige kuipbochten en beweeglijk voor de verschillende obstakels als schansen, rollers en andere hindernissen. Door de hoge snelheid is dit vaak de stijfste schoen uit een productlijn en gemaakt om te snoeihard te carven en elk signaal van de ondergrond direct over te brengen voor maximaal aanpassingsvermogen.

Damesschoenen

Voor dames gelden ook alle bovenstaande regels wat flex en eigenschappen betreft, maar voor een dame is de speciale pasvorm van een damesschoen een must! Door een andere kuitvorm, namelijk een lagere kuitbal, moet de damesschoen al een uitsparing aan achterkant bovenaan hebben. Verder hebben vrouwen over het algemeen koudere lichaamsuiteinden, dus is er extra isolatie en demping aangebracht voor meer comfort. Ook de verhouding schoenmaat en gewicht spelen een rol bij de stijheid van de schoen.

Kinderschoenen

Voor kinderen zijn er ook speciale schoenen, tenslotte zijn de jonge boarders kleiner, flexibeler en lichter dan volwassenen. Een aantal eigenschappen is hierbij van belang, lekker licht, extra soepel en het liefst een makkelijke sluiting. De betere exemplaren hebben bijvoorbeeld een boasysteem, zodat de kids zelf hun schoenen aan en uit kunnen trekken met behulp van een draaiknop. Hoe stoer is het niet als ze zelf gewoon alles regelen!