Welk softboot snowboard moet ik kiezen?

Hier gaan we kijken naar welk softbootboard we gaan kiezen. Bij de verschillende merken en winkels worden altijd mooie omschrijvingen gegeven voor wie welk board geschikt is. Ik geef je een paar algemene kenmerken waarmee je een board kunt uitkiezen.

Welk type?

Natuurlijk kijk je eerst of je een freestyle board wilt of bijvoorbeeld een freerideboard, als het goed is weet je wat voor soort boarder je bent en anders nog even kijken bij snowboard disciplines.

Breedte?

Zoals ik al vaker aangegeven heb, is de schoenmaat bepalend voor de breedte. De breedte van een board bepaalt eigenlijk de snelheid van een kantenwissel, het poeder drijfvermogen en de stabiliteit bij landen. Een te smal board is nooit fijn, want dan blijf je hangen met bochten maken. Een te breed board, waarbij je schoen niet eens voor en/of achter uitsteekt, is zeer vermoeiend tot zelfs pijnlijk snowboarden. Zorg er voor dat je schoen tussen de 1 en 2 centimeter oversteekt aan beide kanten voor optimaal plezier. Check deze breedte met de juiste stance als uitgangspunt!

Rocker of camber?

Camber in een board zie je als je de plank op de grond legt. Het midden ligt dan van de grond en kun je soms zelfs je hand onder steken. Je moet je dus voorstellen dat als je op het board gaat staan, er extra druk naar de voor- en achterkant van het board geleid wordt. Voordeel van verhoogde nose en tail druk is veel glijsnelheid door het grote contactoppervlak en over de gehele kantenlengte meer druk op de kant. Nadeel is dat je board kan happen of verkanten, dit gebeurt voornamelijk met rechtdoor boarden. Denk aan skiwegen en paden, the beginner’s worst nightmere!

Sinds een paar jaar zijn er gelukkig nu rockerboards te koop. Deze boards zien er uit als een banaan als je ze op de grond legt, de nose en tail staan dus vrij van de grond, vaak zelfs wanneer je er op staat! Het voordeel met een korter contactoppervlak is dat je eenvoudig rechtdoor kunt boarden en kun je makkelijk net zo snel als een skier over paden en skiwegen vliegen. Het voelt veel losser aan, dat is even wennen, maar is daardoor ook super met freestylen. En wat dacht je van freeriden in de poeder, de neus blijft altijd omhoog wijzen en de controle is maximaal. Het is voor zowel de beginner als ook gevorderde een van de beste uitvindingen van de laatste tijd, zelfs de voornamelijk traditionele skifabrikanten gaan er mee aan de gang!

Twintip of directional?

Een twintip is een board dat het smalste punt exact in het midden heeft, de binding inserts ook precies gelijk zijn voor en achter en waardoor het board beide richtingen op gelijk board. Omdat je precies in het midden staat is het veel makkelijker draaien of sturen en kun je super fijn switsch of fakie rijden (met het verkeerde been voor). Nadeel kan zijn dat je in de poeder of ander moeilijk terrein wel eens over de kop kan slaan als het geen hele brede zachte neus heeft.

Een directional heeft het smalste punt iets meer naar achteren, waardoor het board duidelijk een nose en tail heeft. Daardoor sta je iets achter het midden, met setback. Voordeel is dat het stabieler stuurt en beter op hoge snelheden rijdt. Ook bij diepe sneeuw of moeilijk terrein heb je door de iets naar achteren geplaatste bindingen veel meer mogelijkheden. Nadelen zijn voornamelijk in freestyle, waarbij je vaak alles beide kanten op gelijk wilt hebben. Er zijn overigens ook directional freestyleboards, het is ook soms een kwestie van smaak.

 Directional freestyleboard


Stijfheid?

Er bestaan een aantal soorten stijfheden in een board. Denk aan lengtestijfheid, torsiestijfheid en flexverdeling. Ook wil ik kort wat over demping zeggen in dit deel.

Lengtestijfheid helpt simpel gezegd druk over te brengen op de ondergrond. Hoe harder de ondergrond, hoe harder een board moet zijn. Sta je dus voornamelijk op pistes (kunstsneeuw, hard en soms ijzig), dan zul je baat hebben bij een wat stijver board. Overigens heeft torsie, flexverdeling, gebruikt materiaal en demping er ook mee te maken, dus staar je er niet blind op. Ook de prijs, en dus de gebruikte kwaliteit en soorten materialen, heeft heel veel invloed op kantengrip!

Torsiestijfheid is de hoeveelheid flex die een board heeft tijdens torderen. Torsie helpt om een spoor vast te houden. Voordeel van torsie is een beter verdeelde kantendruk over een groter deel van de kant. Het nadeel is voornamelijk dat het board sneller wil happen en minder fouten toestaat. Door de komst van de rockerboards is torsie veel belangrijker geworden.

Flexverdeling geeft ook nog wat extra eigenschappen mee, zie dit als een verschil in stijfheden op verschillende plaatsen. Een relatief stijvere tail zorgt bijvoorbeeld voor een agressievere acceleratie uit bochten of hardere pop bij je sprong afzet. Een zachtere neus blijft beter omhoog buigen in de poeder, waardoor de neus minder snel hapt.

Demping tenslotte is het absorberend vermogen van het board om trillingen en klappen te minimaliseren en/of te verwerken. Simpelweg geeft goede demping een rustiger board onder je voeten, wat de controle alleen maar ten goede komt! Om goede demping te verkijgen is het gebruik van grondstoffen als een houten kern in combinatie carbon en titanium lagen onvermijdbaar en zal een beter board dus echt meer kosten.

 

Prijs?

Net zoals bij veel andere producten bepaalt de kwaliteit grotendeels de prijs. Kijk maar eens bij het artikel over de opbouw van een snowboard wat er allemaal in zit. De hoeveelheid carbon, hout, titanium, titanal en andere gebruikte materialen bepalen de prijs. Hoe duurder het board, hoe beter de demping en hoe beter de kantengrip over het algemeen.

Mijn advies?

Bij de keuze van een board is het de kunst om een mooie balans te vinden tussen budget, kwaliteit en eigenschappen. Natuurlijk kan elk board je van A naar B brengen, maar het gaat wel om de manier waarop. Wil je vaker gaan snowboarden, dan is het de investering echt waard. Een eigen board hoef je nooit aan te wennen en vergemakkelijkt jouw leercurve. Een beginner zal bijvoorbeeld alleen nog maar onzekerder worden van slecht of verkeerd materiaal. Ben je gevorderd en wil je niets uitgeven, dan zul je waarschijnlijk weinig bijleren of zelfs je techniek gaan verslechteren om het ondermaats presterende materiaal te kunnen compenseren. Een geschikt board is niet noodzakelijk duur, dat is afhankelijk van jouw wensen en kwaliteiten als snowboarder. Wees bij je keuze reëel en ben je echt die goede snowboarder van de verhalen tijden de apres-ski, doe jezelf dan een plezier en geef net iets meer uit voor wat goeds!

Catcher in the Rye
Legal Seafood


4
stars –
A good seafood place.

The seafood is great.