Softbootbinding kiezen

Nadat je een schoen hebt gekozen, kun je de binding en het snowboard gaan uitzoeken. De binding is de overbrenging van de mens naar het board, een essentieel onderdeel van de set. Ondanks een heel goed board en waanzinnige schoenen, kun je door de binding alsnog zorgen dat het voor geen meter board. Bij de verschillende merken en winkels worden altijd mooie omschrijvingen gegeven voor wie welk binding geschikt is en meestal is er wel een bijpassende binding bij een board. De binding moet aan een paar voorwaarden voldoen om de ideale verbinding tussen mens en plank te vormen.

  • Ten eerste moet de binding goed bij de schoen passen. De vorm en maat van de schoen bepaalt ook de binding. Let daarbij op de breedte van de schoen en de binding base, de vorm van de highback en de straps. Kijk of de schoen en binding mooi op en in elkaar passen, zodat je de binding niet onnodig hard vast hoeft te maken om vast te zitten. Met het afstellen van je materiaal kun je daar nog wel het een en ander aan verstellen.
  • Ten tweede moet de binding geschikt zijn voor jouw wensen, niveau en gewenste board.

Een binding is grofweg opgebouwd uit een aantal onderdelen.

1) De base, deze plaat wordt meestal met een disc op het board geschroefd. Op de base zitten gaspedals, zogenaamde verhogingen die de druk naar de kanten extra goed overbengen. De schoen moet het liefst midden op de base staan, zodat de binding straks exact gecentreerd op het board gemonteerd kan worden.

2) De highback, deze steun zit op de achterkant van de base tegen de onderkant van de kuiten en zorgt er samen met de straps voor dat de schoen zo weinig mogelijk speling heeft en dat de druk wordt doorgegeven.

3) De straps, deze banden gaan over de wreef en tenen en houden de schoen op zijn plaats. Er zijn verschillende soorten, belangrijk is comfort en pasvorm bij jouw schoen.

Ook bij bindingen heb je de verschillende categorien om uit te kiezen, denk aan freeride, allmountain en freestyle. Vaak kun je bij aanschaf van een board al een speciale setdeal krijgen op een bijbehorende binding. Er zijn verschillende merken en verschillende systemen van instappen op de markt. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar goede systemen overgebleven:

Strapbinding

Dit is veruit de meest voorkomende binding, waarbij met twee straps de schoen op zijn plaats gehouden wordt. De base in combinatie met de highback bepalen de stijfheid en deze bindingen kun je vaak heel nauwkeurig instellen. Nog een voordeel is dat je de straps altijd zo vast doet, als dat je op dat moment het fijnst vindt. Freestylers hebben meer bewegingsvrijheid en gevoel voor tricks. Nadeel is dat je zonder goede balans of ervaring, moet gaan zitten om je binding aan te doen en je moet meerdere handelingen verrichten.

Achter instap

Bij deze bindingen klap je de achterkant open en schuif je de schoen van achteren er in. Voordeel is een hele comfortabele en snelle instap zonder te hoeven gaan zitten en een goede kantendruk tijdens het boarden. Nadeel is moeilijker instellen en iets minder bewegingsvrijheid met freestyle.

Combinatie strap- met achterinstap binding

Tegenwoordig is er de combinatie van de strapbinding met achterinstap, o.a. bij SP en Völkl verkrijgbaar en dat zijn mijn favorieten. Het gevoel van straps met het gemak van achterinstap, voor mij de perfecte binding!

Aanschaffen van bindingen

Let bij de aanschaf op een paar dingen:

  • Kijk goed naar de bevestigingssystemen, de bindingen moeten vastgeschroefd worden op het board naar jouw keuze. Er zijn 4 x 4, 2 x 4, 3D en EST systemen, informeer dus goed of jouw keuzes passen!

 

  • Let op de bindingmaat, er zijn vaak verschillende maten. Zorg dat je de juiste maat hebt! Zowel in lengte als breedte. De schoen moet mooi passen!
  • Check de bindingstijfheid, dit beinvloed de rij eigenschappen. Algemeen geldt dat stijfheid meehelpt aan het vergroten van kantengrip en overbrenging voor de kantendruk. Toch zal iemand die gaat freestylen juist een zachtere binding willen om meer flexibiliteit te hebben tijdens landen en tricks en een hogere foutmarge. De stijfheid voel en zie je meestal aan de highback, door het te torderen.

De volgende opties kun je op een binding aantreffen, check het artikel over binding afstellen voor meer informatie over hoe je deze functionaliteiten benut:

Verstelbare highback, forward lean en/of rotatie
Centreren van de schoen door highback verpaatsen
Verschillende discs t.b.v. verschillende boardmerken
Verstelbare wreefstraps
Toe-caps, straps die over het puntje van je schoen gaan, extra comfortabel!
(Verstelbare) Gas pedals, verhogingen voor meer kantendruk
Duurdere materialen t.b.v. stijfheid, denk aan carbon en aluminium

Over het algemeen zul je een binding geadviseerd krijgen bij het board naar keuze en werkt dit prima. Om met een duurder board alles te benutten, zul je een duurdere binding nodig hebben, maar dat moge duidelijk zijn. Vaak heeft een boardmerk een eigen bindingmerk of samenwerking met een bindingmerk en is het zowel optisch als ethisch verantwoord. Met de juiste schoen en een goede afstelling van de binding heb je in ieder geval de ingredienten voor een top snowboardsessie!