Over Hardboots

De meeste snowboardschoenen waren in het begin gebaseerd op de skischoenen en het grootste verschil met skischoenen is het verschil in flex. Een snowboard hardboot heeft zijwaarts meer flex en is voor- en achterwaarts iets stijver dan de gemiddelde skischoen. De hardboots worden tegenwoordig nog met racen gebruikt, denk aan parallel slalom en reuzenslalom, maar ook door de freecarvers, die zo plat mogelijk door de bocht willen. Het voordeel van hardboots is dat door de afgeschuinde neus en hak, de schoenzoollengte zeer kort is en je met smallere boards schuiner door de bocht kan zonder te happen. Ook de directere overbrenging zorgt voor de allerhoogst mogelijke prestaties met bochten. Het blijft nog steeds een spectaculair gezicht om een goede hardbooter aan het werk te zien op de piste!

Een hardboot is opgebouwd uit de volgende delen:

De buitenschaal (2) met schnallen sluitingen (5), speciale clips net als bij skischoenen. Door bijvoorbeeld de keuze uit verschillende hardheden , instelbare vering (1), aangepaste flex en speciale straps kun je de juiste schoen kiezen die bij je past.

De binnenschoen (6), of liner, is net als bij skischoenen ook in verschillende soorten verkrijgbaar. Thermo vervormbaar, gefoamd of gewoon standaard. Bij een goede winkel kunnen ze allerlei aanpassingen verrichten aan de binnenschoen om elke knobbel of hobbel op je voet comfortabel in te pakken, zeker in combinatie met bijvoorbeeld uitdeuken of uitslijpen van de buitenschaal aan te bevelen voor een ideale pasvorm!

De inlegzool (4) is standaard vaak net genoeg om op te staan, maar voor de betere pasvorm kun je die het beste gelijk wisselen voor een paar serieuze exemplaren. Persoonlijk ben ik enorm Superfeet fan en buiten een zeer uitgebreid standaard en betaalbaar assortiment, zijn er ook de custom mogelijkheden om het voetbed tot in detail aan te passen op de eigen voet. Het is in mijn ogen nog steeds een ondergewaardeerd onderdeel in de uitrusting, maar probeer je maar eens voor te stellen hoe je het een week gaat uithouden op brandende voeten of met kramp in je kuiten..

De hak (3) van de schoen tenslotte kan verwisseld worden voor een speciale hak voorzien van een step-in systeem, zoals bijvoorbeeld het Intec systeem. Met deze hak heb je speciale ingebouwde bevestigingen om in de bijbehorende binding snel in te stappen. Met een soort afstandbediening in de vorm van een kabel in de broekspijp hoef je bijna niet te bukken om de binding aan en uit te trekken en is in de sneeuw zitten, een van onze beroemdste bezigheden, verleden tijd! De overbrenging nog directer door minder torsie tussen schoen en binding.

Momenteel zijn er nog maar een paar merken over, waaronder Deeluxe, die nog steeds serieus in hardboot ontwikkeling investeren. Lichaamsgewicht, schoenmaat, bindingsoort, rijstijl, stance en soort board zijn allemaal van invloed op de keuze van de verschillende hardboots. Zo snowboard Olympisch Kampioen Nicoline Sauerbreij op bijna standaard Deeluxe schoenen met een gemiddelde flex, die je zo in de winkel kunt kopen!

Voor het passen van snowboardschoenen, lees even dit artikel.

Let op! Skischoenen zijn normaal gesproken GEEN hardboots, door het ontbreken van zijwaartse flex is er een extreem verhoogd risico op kwetsuur! In Tirol wordt er zelfs op de snowboardleraren opleiding uitdrukkelijk verboden om mensen les te geven die met skischoenen op een snowboard staan.In de wedstrijdsport bestaan uitzonderingen.