Hoe moet je snowboardschoenen passen als je gaat kopen of huren?

Snowboardschoen passen en snowboardschoenen aanpassen

Op welk moment ook je nieuwe snowboardschoenen moet passen, of je nu koopt of huurt, zijn er een aantal zaken om op te letten. Ieder mens heeft andere voeten, het is dus een utopie om te denken dat er altijd een paar snowboardschoenen is wat perfect past. Tegenwoordig kunnen de meeste winkels prima snowboardschoenen aanpassen, zodat het laatste drukpuntje ook verdwenen is. Basis is wel een (ongeveer) goed passende schoen en daar gaat onderstaande instructie over.

Hoe moet je snowboardschoenen passen en kopen of huren?

[youtube http://youtu.be/NL-tJgqwn4Q]

Zoveel mensen, zoveel voeten. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg merken om uit te kiezen en kun je een schoen vinden die bij jouw voet en rijstijl past, daarover meer in het artikel: Soorten schoenen. Allereerst moet je de maat bepalen en dit is er merk een beetje verschillend, maar daar kan iemand in de winkel je altijd bij helpen. De schoen mag niet te groot zijn, je tenen mogen minimaal tegen de voorkant komen als je rechtop staat, niet te strak of gebogen! Dan heb je kans dat je grote teen door de voering heen tegen het harde deel van de schoen aan gaat botsen tijdens backside bochten en dat hou je maar een uurtje vol. Dat is ook de reden waarom je enkel goed gefixeerd moet zitten! Door wat verschillende merken te passen, voel je al snel of de schoen rond je enkel een goede fixatie biedt en wat de juiste maat is. Voetklachten, zoals kramp in je voeten, hebben bijna altijd te maken met een onjuiste pasvorm van de schoen in combinatie met verkeerde zolen. Pijnloos snowboarden begint bij de juiste pasvorm, door goede fixatie sta je meer ontspannen en proberen je voeten zich niet als klauwen zich in de schoen vast te zetten, omdat deze niet voldoende pasvorm en steun bieden. Mensen met koude voeten denken dat 2 paar sokken helpen, maar die zorgen er alleen maar voor dat je nog losser in je schoen zit, de veters nog strakker aan gaat trekken en je voeten nog minder doorbloeding krijgen. Belangrijk is een goed passende en droge schoen tegen koude voeten, dus investeer in een paar goede inlegzolen en passende schoenen.

De steun van een schoen is ook iets om rekening mee te houden, het is niet heel prettig als je in de winkel al zover door je knieen kunt zakken dat je enkel half ontwricht wordt. Een kind heeft natuurlijk een andere flex nodig dan een volwassene en een pro natuurlijk een andere schoen dan een beginner.

Hoe pas je een schoen in de winkel en maak je de juiste keuze:

1)    Zorg dat je maar 1 paar sokken aan hebt die boven de schoenrand uitkomen en trek deze strak zonder vouwen en rimpels (dus ook als je koude voeten hebt!)

2)    Doe de veters goed los en trek de schoen aan. Let hierbij wederom op de sokken. Er zijn niet voor niets speciale snowboardsokken verkrijgbaar, deze werken echt beter!

3)    Maak de binnenschoen zittend vast op de volgende manier: Trek aan de snelsluiting terwijl je met je hak op de grond leunend een pompende beweging maakt met je voet. Vast is niet hetzelfde als al het bloed uit je voeten trekken! Je voelt de binnenschoen zich perfect sluiten. Je simuleert met het pompend aantrekken de snowboardbewegingen, de meeste mensen maken hun schoenen tijdens het boarden namelijk nog een keer vast(er)

4)    Nu kun de buitenschaal dichtdoen. Zet eerst je hak nog een keertje goed in de grond en dan kun je alles comfortabel strak aantrekken.

5)    Als je gaat staan mag je teen nét de voorkant raken, zodra je door je knieen gaat moeten je tenen los zijn van de voorkant.

6)    Als je nu loopt en staat moet de schoen zoveel mogelijk aansluiten, blijft je enkel op zijn plaats en kun je bijna niet heen en weer schuiven. Een paar goede inlegzolen zullen het later vervolmaken.

7)    Als je een paar hebt waarvan je denkt dat ze goed zitten, hou deze dan even aan en neem iets te drinken of ga alvast verder kijken voor een board en bindingen.

Voor de hardboots geldt eigenlijk hetzelfde, al worden die natuurlijk iets anders vastgemaakt. Bij hardboots zul je soms meer aan een schoen moeten aanpassen, omdat er nog maar een paar merken op de markt zijn. Belangrijk is de juiste maat en flex. Daarover meer in het artikel: Hardboots

TIP! Schoenendrogers of verwarmde inlegzolen zijn ook een leuk kerstcadeautje voor onder de boom!

Informatie van Snowpepper, Wollefoppenweg 32, 2761DP, Zevenhuizen, +31615075787