Hoe moet ik softboot snowboardbindingen monteren?

Bindingen monteren

Als het goed is, weet je je stance, lees anders deze pagina over stance bepalen,  en dan wil je natuurlijk je bindingen op je board gaan monteren. Maar voordat je alles op je board schroeft, moet je eerst nog een paar stappen maken. Het komt bijna niet voor dat je de binding zo uit een doos op het board kunt zetten, je zult ze eerst passend op de schoen moeten maken. Eerst het algemene verhaal wat te doen en in afzonderlijke artikelen zal ik wat verschillende merken behandelen.

LET OP! Bindingen zijn er in verschillende maten, zorg dat je je goed laat informeren welke maat binding je voor jouw schoenen met board nodig hebt!

voelkl_fastec_straps

De volgende 6 stappen halen uit jouw setup de maximale prestaties. Schoenen centreren, highbacks roteren, straps instellen, setback en referencestance opzoeken, bindingen vastschroeven en als laatste de forward lean instellen. Een goed ingestelde binding zorgt voor een exactere overbrenging en veel meer controle op deze manier.

1) Schoenen centreren

De binding bestaat uit een base met daarin een disc die de graden weergeeft en waarmee de binding op het board geschroefd wordt. Uitzondering hier op is de Burton EST, deze geeft het aan de zijkant van de base aan. Belangrijk is het midden van de schoen direct boven het midden van het board te krijgen. Sommige bindingen hebben verschuivende highbacks, dan kun je op die manier de schoen centreren, bij andere bindingen pak je gewoon een schroefgaatje verder. De schoen zelf (en niet de binding!) moet aan beide kanten evenveel uitsteken.

2) Highback roteren

Bij de betere modellen binding kun je ook de highback roteren. Richtlijn is dat je highbacks zoveel mogelijk parallel aan de kant van het board lopen. Zo geeft de binding de meeste steun en druk op de juiste plek. Dit kan niet op alle bindingen, maar geen zorgen, je kunt ook prima boarden zonder die instelling

3) Straps instellen

Er zijn verschillende soorten straps, maar dit zijn de algemene richtlijnen. De grootste strap is die op de wreef, deze fixeert de schoen goed diep in de highback en dat zorgt voor veel meer kantengrip. Eigenlijk is het voornaamste dat de strap mooi passend over de wreef loopt, want tegenwoordig zijn de straps anatomisch voorgevormd en licht asymetrisch en het vermindert klachten in de voeten! Meestal kun je ze aan een kant losschroeven en de andere kant gaat natuurlijk met de ratel op het moment van aantrekken. De teenstrap is er in twee soorten. Een die gewoon boven over de neus van de schoen loopt, deze moet hetzelfde als de wreefstrap ingesteld worden. De andere en betere optie is de toecap, een soort kapje over de neus van je schoen. Deze verdeelt de druk heel mooi over de hele punt van de schoen en het board een stuk prettiger. Ook deze moet mooi in het midden zitten, meestal heeft de toecap een soort uitsparing voor de schoenneus.

4) Setback en reference stance bepalen

Voordat je kunt gaan schroeven moet je op de plank kijken waar de bindingen moeten komen. De fabrikant geeft op een board altijd een reference stance, de ideale bindingpositie volgens de designer. Gebruik dat als uitgangspunt en pas aan de hand daarvan jouw bindingpositie aan. Is de referance bijvoorbeeld 48 cm afstand en wil jij 52 cm breed staan, dan moeten beide bindingen 2 cm richting tail en nose opgeschoven worden. De setback is het aantal centimeters dat de bindingen naar achter (of naar voren) worden geschoven ten opzichte van het midden van het snowboard. Hoe dat bepaald wordt zal ik je niet mee vervelen. Heb je een twintip freestyle board met een gewenste duckstance van 12 en -12, dan zul je natuurlijk 0 cm setback hebben, want daarom heb je een twintip en staan de inserts exact in het midden. Voor een directional (een board waar het smalste punt verder naar achteren licht) zul je natuurlijk wel een setback hebben en zijn de inserts al een paar centimeter meer naar achteren geplaatst. Dit is iets om ook eens mee te experimenteren, verder naar voren draait sneller, verder naar achteren is stabieler op moeilijkere ondergrond.

Tip! Heb je een twintip en heeft het ‘s-nachts enorm gesneeuwd, schroef dan alles maar een beetje naar achteren. Zo is het een eenvoudig poederboard geworden.

5) Bindingen vastschroeven.

Eindelijk kunnen we de binding monteren en zien we hoe mooi ons setje er uit gaat zien. Er zijn een aantal systemen, 4 x 4, 3D en EST bijvoorbeeld. Respectievelijk 4, 3 en 2 schroeven per binding. Nu we weten waar en hoe onze stance is, kunnen we de discs alvast in de binding leggen. Omdat de meeste bindingen met een disc werken met vertanding, werk je meestal met 3 graden stappen per streepje. Normaal gesproken heb je patronen van gaatjes in de discs en kun je dus behalve voor achter, ook nog links rechts varieren om gecentreerd en op gewenste positie uit te komen. Wenselijk is natuurlijk dat je de middelste gaten kunt gebruiken en alleen maar hoeft te kijken hoeveel naar links of rechts je binding wilt zetten voor de setback instelling. Leg vervolgens de schroeven in de disc. Gebruik altijd schroeven die nog een nette kruiskop hebben, anders krijg je ze niet meer los en gebruik daarbij een goede schroevendraaier of snowboardtool. Een goede schroevendraaier bespaart een hoop ellende! Verder natuurlijk overal een ringetje onder en ze mogen niet te ver uitsteken, dan krijg je bobbels onder je board. De originele schroeven zijn altijd het beste, wees er zuinig op. Check dan of de inserts schoon zijn (mocht je in de sneeuw aan het wisselen zijn, check dan ook op ijs!) en maak ze desnoods mooi schoon. Plaats de binding vervolgens op de gewenste positie en draai alle schroeven er in zonder kracht. Om de inserts niet kapot te draaien, kun je eerst een slag verkeerd om draaien, totdat je de schroef in de schroefdraad voelt vallen en dan rustig aandraaien. Als laatste even de binding een beetje heen en weer schuiven en checken of de disc echt goed in de vertanding gevallen is en dan de schroeven flink aandraaien. Door de wisseling van koude en warme temepraturen op bijvoorbeeld vakantie, kun je regelmatig controleren of ze nog vastzitten.

6) Forward Lean instellen

Als allerlaatste stellen we de forward lean in, iets wat bijna altijd vergeten wordt. Als dit goed is ingesteld, zal je schoen door de vorm van de binding veel beter met de hak naar beneden gehouden worden en krijg je minder druk op je wreef. Ook kun je je kantengrip met deze hoek wijzigen, denk aan meer druk voor carven of minder voor rails in het funpark. Standaard is eigenlijk net een tikje meer naar voren instellen, als dat je schoen van nature staat. Je pakt dus je schoen, zet hem in de binding en controleert of de hak net niet achterin komt als de bovenkant van de highback strak tegen de schoen staat, dat is goed. Voor carven zul je de highbakc dus nog iets verder naar voren zetten, om nog meer kantenhoek en druk te krijgen. Voor freestyle zul je de highback iets rechter zetten om meer speling en dus minder fouten te hebben tijdens rails rijden, boxen sliden of sprongen landen.

Kijk, dat ziet er mooi uit! Niets zo mooi, als een goed gemonteerd snowboard op je kamer, klaar om te knallen! Laat het nu maar sneeuwen!