Hoe moet ik mijn softboot snowboard stance bepalen?

Wil je jouw softboot stance eens een keer echt goed bepalen?

[youtube http://youtu.be/_USyzWUWbXY]

Allereerst, wat is stance? Jouw stance is de stand van jouw voeten op het board en dat wordt gemeten en omschreven aan de hand van een aantal gegevens. De stance is misschien wel de meest essentiele schakel in jouw snowboard prestaties! Een paar graden verkeerd ingesteld en je kunt bijvoorbeeld niet door je knieen zakken of kantengrip opbouwen. Natuurlijk zijn er altijd de uitzonderingen die nu eenmaal het lekkerst boarden met gekruisde benen of twee linkerschoenen, niks is fout! Het volgende is slechts een uitgangspunt, doe er je voordeel mee, we hebben heel wat geexperimenteerd in de snowboardcross worldcup en tijdens het lesgeven.

1) Regular of Goofy? Voor de beginnende kijkers/lezers natuurlijk de eerste vraag. Ben je links- of rechtsvoor? Snowboarden doe je zijwaarts en elk mens is asymetrisch, zowel fysiek als motorisch, dus heb je maar één goede kant. (uitzonderingen bevestigen de regel) Om te bepalen welk been je voor hebt, zijn er de meest waanzinnige truuks of regels verzonnen. Zo zijn er mensen die vragen met welk been je een bal schiet, of welke hand je gebruikt met schrijven, of kun je plotseling een flinke duw in je rug krijgen om te zien hoe je uitstapt en vervolgens niet meer rechtop staan van de pijn. Skateboard ervaring is natuurlijk het beste, of glij op je sokken over een parketvloer en anders gewoon even bedenken hoe je op een step zou staan. Het been dat je op de step laat staan is je voorste been. Wat mij betreft zou iedereen zo’n opvouw step in de winkel moeten zetten! Tip! Voor de leraren die meelezen/meekijken, duckstance 15 en -15 en je bent overal vanaf, zie je tijdens de eerste rutsch oefeningen of iemand werkelijk regular of goofy is!

2) Afstand tussen de bindingen? Voordat ik de graden exact ga bepalen, moet ik eerst kijken hoever ik met mijn benen uit elkaar wil staan. Lichaamslengte is de eerste factor en de tweede zijn de inserts op een snowboard, mits juist gekozen natuurlijk! Uitgangspunt is schouderbreedte + 2,5 cm of de afstand van het midden van je knieschijf tot de grond, in de tabel staan wat gemiddelde waarden. Als je je bindingen verder uit elkaar plaatst, heb je meer kantendruk in de bocht en vaak iets meer stabiliteit. Zet je de bindingen dichter bij elkaar, dan verhoog je de snelheid waarmee je van kant kunt wisselen.

 

Lichaamslengte in cm

Stance in cm

150

46

160

48

170

51

180

53

190

56

 

3) Duckstance of forwardstance Allereerst zijn er twee basismogelijkheden, namelijk forward stance en duck stance. Bij de forward stance wijzen je beide tenen richting de voorkant van het board. Bij de forward stance hebben beide bindingen een waarde in graden boven de nul. De forward stance wordt vooral gebruikt door de pure carve liefhebbers en heeft als voordeel een verhoogde en makkelijke kantendruk in je frontside bocht, het nadeel is dat je minder ver door je knieen kunt. Er wordt ook bijna niet meer mee gewerkt met lesgeven. Bij Duck stance staan je voeten als die van een eend, bij de voorste binding wijzen de tenen richting de neus en bij de achterste binding wijzen de tenen naar de achterkant van het board. Bij duckstance heeft je voorste binding een stand van x graden boven de nul en je achterste binding een stand van x graden onder de nul. Duck stance is tegenwoordig het meest gangbaar, geeft meer bewegingsvrijheid, is handig met truukjes en fysiek vaak ook het prettigst. Til maar eens iets zwaars op in forwardstance of in duckstance, met snowboarden hebben we het tenslotte wel over G-krachten.

4) Bepaling van het aantal graden of de zogenaamde bindinghoeken? Na een hoop gesleutel ben ik van mening dat het eigenlijk vooral belangrijk is hoeveel graden verschil je tussen links en rechts hebt bij je favoriete stance breedte, in mijn geval dus 30. Hoe breder je voeten uit elkaar staan, hoe meer je tenen ook uit elkaar willen wijzen. De meeste mensen zitten wel tussen 20 en 30 graden verschil in bindinghoek. Wil je dus twintip freestyle (en exact gespiegeld staan), dan zou het in mijn geval 15 graden voor en -15 graden achter zijn bijvoorbeeld. Maar hoe vind je dat uit? Veel proberen is het normale devies, maar persoonlijk heb ik een handig truukje bedacht om veel tijd te besparen. Tegenwoordig leg ik gewoon een board op het tapijt in de woonkamer, ga op sokken bovenop de reference stance staan (door de fabrikant aangegeven basis binding positie), kies duck of forward en ga vervolgens een paar keer door mijn knieen naar de gewenste maximale diepte. Je voelt gelijk hoe je makkelijk door je knieen kunt als je voeten goed staan. Het klinkt heel banaal, maar je zult zien dat je heel natuurlijk staat. Zorg dat je in ieder geval makkelijk een hoek van 90 graden kan maken met je knieen.

Samengevat Als je alles nu een beetje snapt, kun na het monteren en experimenteren ook gelijk je facebook profiel (link) aanpassen, superstoer! Bijvoorbeeld “My snowboard stance” is regular 18/-12 60cm (widestance duckstance) of misschien wel goofy 24/15 51cm (oldskool..)

voelkl_bindings_fastec-prime