Hoe moet ik mijn snowboard waxen?

Voor goede glij eigenschappen, onderhoud en meer snelheid is het noodzakelijk om je snowboard regelmatig te waxen. Deze snowboard waxen handleiding is een korte versie en bedoeld om op een basis manier je materiaal te verzorgen. We praten over waxen, inwaxen, schoonwaxen en reis- of travelwaxen. Gewoon waxen is om de juiste glijlaag met de juiste wax in je belag aan te brengen. Inwaxen doe je met een nieuw board om zoveel mogelijk lagen wax aan te brengen in nieuw belag om te zorgen dat het niet na een uur al uitgedroogd is. Bij schoonwaxen maak je je board schoon, door met warme was het vuil in het belag (onderkant van je snowboard) te laten drijven en later af te schrapen. Travel- of reiswaxen is om je board te beschermen tegen vocht en andere invloeden. Onderstaand de stappen en verschillende soorten waxen verkort uitgelegd.

BOARD OP WERKBANK MONTEREN en HANDIGE WEETJES

Zorg dat je je snowboard ondersteboven neerlegt in snowboard klemmen of vices. Het geheel moet solide liggen, zodat je er op kunt drukken tijdens schrapen, borstelen en waxen zonder dat het geheel gaat schuiven of kantelen.

 • Wax druppelt op de tafel en op de grond tijdens het waxen, dus bescherm tafel en vloer met een kleed en/of papier.
 • Wax gaat moeilijk uit je kleren, dus draag bij voorkeur een schort.
 • Ja, wax druppelt op je schoenen en gaat daar ook niet meer uit..
 • Steek gelekte wax na het waxen af en reinig je werkplaats, gaat makkelijker dan na een jaar knoeien. (denk aan een druipkaars..)

UITBORSTELEN

Borstels verwijderen overtollige wax. Het kan met de hand of met een zogenaamde rotobrush, roterende borstels op een boormachine. Borstelen met de hand gaat altijd van de voorkant richting de achterkant, de borstelharen moeten altijd van neus naar tail bewegen. Zorg dat je bij een nieuwe koper of brons borstel een pijl op de bovenkant zet en hem altijd dezelfde richting op gebruikt. Dat is om “prikkende haren” te voorkomen die het belag langzemer maken. Er zijn verschillende soorten borstels:

 • Koperborstel of brons om schoon te maken en oude waxresten te verwijderen, onderhoudsborstel.
 • Paardenhaar om laatste laag of racefinish uit te borstelen, voor onderhoud en wedstrijden
 • Nylon grof is om grovere structuur uit te borstelen, voor onderhoud en polijsten van warmere waxsoorten.
 • Nylon fijn (blauw) is om racefinish en poeders uit te borstelen, voor wedstrijden
 • Staal is om oude waxresten uit te borstelen, voor onderhoudswerkzaamheden aan de onderkant.
 • Microsteel of staal fijn is om speedfinish uit te borstelen, maar wees daar voorzichtig mee, voor gevorderden tijdens wedstrijden.

WAXEN MET HET STRIJKIJZER

 1. Stel de juiste temperatuur in voor de te gebruiken wax en zorg dat de stekker in het stopcontact zit en je genoeg lengte hebt om je hele board te bestrijken.
 2. Druppel de wax over het hele board door het blok wax tegen de onderkant van de bout te houden. Een paar banen heen en weer, zodat er bijvoorbeeld elke vijf centimeter van elkaar een druppel ligt ongeveer.
 3. Zet de strijkbout op de wax op de neus en trek de bout, zonder er op te drukken, langzaam richting de achterkant. Je zult twee banen moeten maken met je bout van dwars, of drie met je strijkijzer in de lengterichting.
 4. LET OP! De snelheid van het strijkijzer t.o.v. het board is belangrijk, want als je te langzaam gaat, wordt het belag te heet en trek je er “blaren” op. Het belag laat dan los en is je snowboard total-loss. Als de wax smelt, vloeit het vanzelf en lijkt het baantje/spoor wat je trekt op een glanzende spiegel. Normaal gesproken lijkt de wax al vijf centimeter achter je bout weer “op te drogen”  en wordt mat.
 5. Herhaling. Je kunt deze baantjes twee of drie keer doen, check met je hand ergens tussen neus en binding op de dan onderkant (= normaal de bovenkant met print, dus NIET het belag) of de hitte ook die kant van het board bereikt heeft. Je board is dan door en door warm en de wax kan goed indringen.
 6. Neem met een schraper alleen even de wax aan de zijkant van de kanten weg.
 7. Laat het board bij voorkeur liggend drogen de eerste 15 minuten als de wax nog goed heet is, kan het lekker ver inzakken.

SCHRAPEN

Het verwijderen van overtollige wax wat boven het belag uitsteekt na het warmwaxen of wat er nog opzit van oude wax en niet goed verwijderd was. Het beste doe je dit met een normale ski schraper, niet de hele brede snowboardscraper, die kost teveel kracht. 3mm of 4mm dik is maximaal. Hoe scherper de schraper, hoe makkelijker het werkt.

 1. Check of je board goed vast ligt en niet kan gaan schuiven of kantelen.
 2. Schraap van de voorkant naar de achterkant met beide duimen achter de schraper.
 3. Rustig en met gelijke druk, kijk af en toe uit een andere hoek om te zien waar nog wat zit. Schrapen gaat makkelijker dan borstelen!

SCHOONWAXEN (voor het normale waxen)

 1. Neem een zachte wax, bijvoorbeeld Holmenkol Alphamix en zet je strijkbout op de juiste temperatuur.
 2. Uitborstelen van het belag met een koperborstel / bronsborstel tot er niks meer uitkomt
 3. Wax aanbrengen, doe er genoeg op, zodat het vuil kan gaan “drijven”
 4. Neem gelijk alvast de wax weg met een schraper van de zijkant en de zijkant van de kanten.
 5. Minimaal 15 minuten in laten trekken.
 6. De overtollige wax van de onderkant van het snowboard afschrapen
 7. Met de koperborstel uitborstelen om het belag “open” te zetten voor de gewenste wax.

NORMAAL WAXEN

 1. Kies de juiste wax bij de juiste sneeuwsoort en sneeuwtemperatuur en zet je strijkbout op de juiste temperatuur. Dit kun je terugvinden op de verpakking van de wax.
 2. Uitborstelen van het belag met een koperborstel / bronsborstel tot er niks meer uitkomt, eventueel nog afschrapen en nog een keer borstelen.
 3. Afnemen met schone doek van kruimeltjes waxresten van het borstelen.
 4. Wax aanbrengen, neem de tijd.
 5. Neem gelijk alvast de wax weg met een schraper van de zijkant en de zijkant van de kanten.
 6. Minimaal twee uur in laten trekken, tot acht uur voor racewax.
 7. Afschrapen
 8. Uitborstelen met nylon en/of paardenhaar, totdat de borstel er praktisch niets meer uitkrijgt en in ieder geval makkelijk over de base glijdt.

INWAXEN

Met nieuwe boards is het zaak ze zo vaak mogelijk in te waxen, tot wel twintig keer als het lukt. Dit noemen ze het opbouwen van lagen en voorkomt uitdroging en vermindering van glij eigenschappen. Het gaat net als gewoon waxen. Een handige volgorde en wat tips!

 1. Eerst een laag warme en hoog penetrante wax, die ver kan doordringen in de base. Alphamix van Holmenkol of een vergelijkbare wax van andere merken. Er bestaat ook bijvoorbeeld Baseprep van Swix voor dit soort lagen.
 2. Vervolgens minimaal 5 lagen van bijvoorbeeld Betamix of een vergelijkend product aanbrengen.
 3. Zorg dat je ingewaxte nieuwe boards ook na gebruik extra probeert te waxen.
 4. Neem elke keer een SCHERPE schraper, er staan “haren” op je verse belag en die snijd je hier gelijk mee af, wordt de onderkant gladder en gladder!

REISWAXEN

Om beschadiging, roest van kanten en uitdroging te voorkomen, kun je je board beschermen met een extra dikke laag wax.

 1. Even oude waxlagen uitborstelen met brons of koperborstel.
 2. Betamix of andere algemene wax ruim voldoende aanbrengen.
 3. NIETS AFSCHRAPEN, ook de kanten niet!

HANDIGE LINKS

Er is veel informatie beschikbaar bij de bekende waxmerken, mocht je je eens willen verdiepen in deze materie. Per merk zijn er ook verschillende manieren  gewenst van aanbrengen, soorten combineren, etc. Informeer bij je waxleverancier.

Holmenkol gebruiksvideo’s

Swix waxschool

Ski-man.nl voor materiaal, levert alle spullen voor de nationale selectie

WOORDENLIJST, niet alfabetisch..

Belag of base: Is onderzijde van het board. Bij goedkopere boards zit er extruded belag onder, dit neemt geen wax op en kun je dus niet de glij-eigenschappen van beïnvloeden, vaak bij huurboards en parkboards. Bij een goed snowboard, de meeste gelukkig tegenwoordig, zit er gesinterd belag onder. Dit is een geperste kunststof laag waar allerlei verbeterende eigenschappen aan zijn toegevoegd en het kan ook wax opnemen.

Wax: Tegenwoordig veelal synthetisch i.p.v. parafine, maar lijkt er nog steeds op. Is om microscopisch kleine openingen in het belag te vullen en te zorgen dat het board beter water afstoot en dus sneller glijdt.

Warme wax: Deze waxsoort is normaal in een vaste vorm. Hotwax moet verhit worden (met een strijkijzer) om vloeibaar te worden en zo in het belag te dringen. Vervolgens stolt het weer.

Vloeibare wax, rub-on-wax en poederwax: Er zin twee soorten grofweg op de markt. Een vloeibare of op-wrijf (rub-on) wax voor de toerist op reis, even opsmeren, laten drogen en de sneeuw plakt niet meer aan je board. De andere soorten zijn voor race gebruik. De racefinish, of speedway, kan vloeibaar of poeder zijn en daardoor op een andere manier bijvoorbeeld fluor impregneren in de base.

Waxremover of waxverwijderaar: Soort terpentine en dat gebruiken we nooit, verwijdert onnodig veel opgebouwde waxlagen, afblijven.. Is alleen handig om je vijlen, schraper, diamanten en bovenkant boards mee waxvrij te maken.

Structuur: In het belag, de onderkant van het snowboard, hoort een structuur ingeslepen te zijn. Dit fungeert hetzelfde als het profiel in een autoband, het dient om het water zo snel mogelijk af te voeren.