Hoe moet ik mijn snowboard slijpen?

Voor goede kantengrip op de piste en meer controle tijdens bochten maken is het beter om regelmatig je snowboard kanten te slijpen. Dit is een handleiding voor het kantenslijpen op basis van eigen ervaring en bedoeld om makkelijk en snel de boel te onderhouden. Voor wedstrijden kun je natuurlijk eindeloos meer polijsten met hele fijne diamant om de snowboardkanten gladder en dus sneller te maken.

BASIS, een goed begin..

 • Zorg dat je board goed vastligt op zijn zijde en gebruik een solide tafel, scheelt verwondingen!
 • Belag van je af, topsheet naar je toe.
 • Maak je gereedschap naderhand schoon.
 • Neem in het begin een zwarte stift en kleur je staalkanten, dan kun je naderhand zien of alles “gepakt” heeft.

INSLIJPEN, of eerste keer slijpen Een nieuw board kun je gewoon boarden, maar beter is er gelijk je eigen kantenhoeken in te zetten. Af fabriek is een snowboard vaak nog niet getuned. Dit betekent dat je de onderkant slijpt en de zijkant slijpt. De onderkant van de staalkant, die aan de zijde van het belag, wordt ook geslepen en dit noem je hangend slijpen. De kant wordt dan meestal tussen de 0,5 en 1,0 graden geslepen, daardoor staat de kant niet op de sneeuw als het board plat staat. Voordelen zijn dat het snowboard minder agressief de bocht opneemt en verbeterde controle in zowel bochten als rechtdoor gaan. Deze onderkant kun je zelf doen, soms is het al goed gedaan na structuurslijpen van het belag. De zijkanten bestaan uit een staalkant en daarboven een steunkant, of ABS sidewall. Deze sidewall steekt net zover uit als de staalkant en als je deze niet wegneemt, blijft dat materiaal je vijlen vervuilen tijdens het slijpen. Het kantenslijpen schiet dan niet op, het wordt niet overal dezelfde hoek en je moet constant je vijlen schoonmaken, anders pakken ze niet eens. De zijkant slijp je vaak de eerste keer ook wat langer voordat jouw hoek er in zit, de keren erna gaat het makkelijker.

Voorbeeld (zie onderstaande figuur)

Boven Vlakke onderkant, dus 0 graden hangend geslepen. Zijkant staat op 90 graden. De blauwe ABS sidewall of steunkant is ook niet afgeslepen.

Onder Deze staalkant is aan de belag zijde hangend geslepen 0,5 graden. De zijkant van de snowboard staalkant is 88 graden geslepen (minus de halve graad hangend maakt een 88,5 graden staalkant voor de wiskunde liefhebbers). De blauwe ABS sidewall of steunkant is netjes een stuk weggehaald.

 

kantenhoeken

Hangend slijpen

 • Leg het board met het belag naar boven, stevig op snowboardklemmen
 • Vijl met een vijl in de belagzijdige vijlhouder in lange halen over de hele onderkant, totdat je ziet dat de hele kant gepakt heeft. LET OP: na elke haal het vijlsel verwijderen, het blijft door horizontale plaatsing van het board namelijk liggen
 • Polijst nu eerst met grove diamant in dezelfde base edge vijlhouder en daarna met de fijne diamantvijl. Houd de diamant nat..

Steunkant of ABS Sidewall slijpen

 • Zet het board op de zijkant met de base van je af en goed vast!
 • Neem een sidewall scraper, dit is een speciale tool met schraapstaal om de zijkant af te nemen en zorg dat als je het mesje op de zijkant zet, het maar net pakt. Niet gelijk teveel in 1 x. Met lange halen over de hele zijkant “krullen trekken”.
 • Polijst de eerste keer de ABS sidewall met een fijn schuurpapier of schuurspons uit de keuken.

Let op, dit is een heel moeilijk klusje, omdat het stalen mesje heel makkelijk in de (vaak) zachte zijkant hapt en meermaals hapt. Deze (langzaammakende) ribbels die ontstaan corrigeer je met grof schuurpapier.

Zijkant slijpen

 • Zet het board op de zijkant in de snowboardklemmen goed vast
 • Gebruik het slijphoekje met eerst de stalen vijl en maak lange halen in trekkende beweging naar je toe zonder op de vijl te drukken totdat overal dezelfde hoek in de kant is gekomen. Het maakt niet uit als het van voor naar achter of andersom is, als je maar naar je toe beweegt. Dit is veel vloeiender. Ben je rechtshandig, dan werk je meestal van links naar rechts in lange halen. Onafhankelijk van de richting van het board.
 • Maak de zijkant en onderkant vrij van ijzervijlsel
 • Gebruik vervolgens eerst de grove en daarna de fijne diamantvijl om de staalkant te polijsten. Spray wat water met spiritus op de steentjes voor het beste resultaat. Gewoon heen en weer wrijven totdat de kant glad is.
 • De zijkant controleren door met je nagel over de kant te gaan van voor naar achter, dan voel je of er bramen op zitten.
 • Mocht er onder een “randje” te voelen zijn, een omgekrulde braamrand, gebruik dan even de fijne diamant in de base edge houder en polijst de onderkant van de staalkant nog een keer totdat het weg is en daarna de zijkant als laatste met de fijne diamantvijl
 • Bot de voor- achterkanten af met de slijpgummi. Voorkant tot ongeveer 5 cm vanaf breedste punt bij de neus, de achterkant 2,5 cm ongeveer vanaf het breedste stuk van de tail. Met afbotten bepaal je insturen (voorkant afbotten) en uitsturen (achterkant afbotten). Eenvoudig de gum er een paar keer dwars overheen halen.

Waarom een steengeslepen structuur in het belag?
Bijna alle boards hebben tegenwoordig een steengeslepen structuur in het belag. Deze structuur zorgt ervoor dat het vocht van de sneeuw onder het board op een efficiënte wijze wordt afgevoerd om zo het board sneller te laten glijden en niet te “plakken” aan de sneeuw. Denk aan aquaplaning bij auto’s en de structuur in je autobanden. Ook is het board hierdoor makkelijker te sturen. Voor wedstrijdboards en carveboards heel natuurlijk extra belangrijk dat er een goede structuur onderzit, zonder structuur heeft goede wax ook weinig extra nut.

In de fabriek (of in speciaalshops) worden de boards met de belagkant over een grote ronde steen gehaald, waarbij een vooraf ingestelde computer berekent hoe grof/fijn de structuur moet worden. Er zijn wel een miljoen verschillende structuren mogelijk! Daarnaast kan de machine het board volledig vlak maken door middel van sensoren die precies vertellen waar er een kuil of een hobbel in het board zit. Dit zeer specialistische werk kan een machine veel beter dan dat wij ooit met de hand zouden kunnen.

De structuur die je in je board laat maken is afhankelijk van het type sneeuw en het weer. Je kunt dit het beste vergelijken met een autoband. Is het nat weer, dan voert een regenband met grof profiel het water het beste af. Is het droog weer, dan heb je de meeste grip meet een band zonder profiel. Is het vochtig weer, dan is een grove structuur wenselijk. Is de luchtvochtigheid erg laag, dan ben je beter af met een hele fijne structuur.

Omdat het vrij kostbaar is en omdat je je boards niet onbeperkt over de steenslijper kan halen, (max. zo’n 3 tot 4 keer, want dan is je belag op) hebben bijna alle wedstrijdboarders meerdere boards met verschillende structuren. Mocht je slechts 1 board hebben, dan is een allround structuur de beste optie.

Al met al is dit dus geen werkje wat je zonder specialistische apparatuur zelf kan doen. Laat het steenslijpen aan de specialist over. Er zijn slechts een handjevol van deze machines, die ook geschikt zijn voor snowboards in Nederland.

BIJHOUDEN VAN STAALKANTEN Als je na elke training je kanten bijhoudt, zul je zien dat kantenslijpen heel weinig tijd meer kost en bijkomend voordeel is dat je altijd een perfect geslepen snowboard hebt met veel kantengrip. Constant presterend materiaal geeft je ook een betere leercurve. Door regelmatig met diamant je snowboardkant bij te werken, haal je elke keer minimaal kanten weg. Op deze manier zelfs veel minder dan elke maand grof te moeten slijpen met een vijl, omdat je te lang gewacht hebt. Hoe ronder de kant, hoe meer je weg moet halen tenslotte. Bijhouden

 • Braam de onderkant (belag zijde van het snowboard) af met een fijne diamant in de belagzijdige vijlhouder. Vergeet je diamant niet nat te houden!
 • Gebruik de grove diamant in de vijlhouder en slijp de zijkant. Voel of alles goed scherp is.
 • INDIEN NOG BOT: Met de gewone vijl de echt botte stukken nog extra afvijlen als het niet lukt met de diamantvijl. Maak wel langere halen voor een vloeiende kant. Daarna de belagzijde kant weer even bramenvrij maken, de omgekrulde braamrand weer weghalen. Vervolgens nog paar keer polijsten met grove diamantvijl.
 • Met de fijne diamantvijl in de zijkantenslijper afwerken en polijsten. Ook hier de diamant nat houden.
 • Voor- en achterkanten even afbotten met de slijpgummi. Ook hier geldt: voorkant tot ongeveer 5 cm vanaf breedste punt bij de neus, de achterkant 2,5 cm ongeveer vanaf het breedste stuk van de tail. Met afbotten bepaal je insturen (voorkant afbotten) en uitsturen (achterkant afbotten). Gewoon de gum er een paar keer dwars overheen halen.

TIPS!

 • Gebruik een kleine oude sprayflacon met water gemengd met een beetje spiritus en houdt hiermee je diamantvijl nat tijdens het slijpen.
 • Gebruik een oude kwast om na elke haal het vijlsel van de ijzervijl van je kant af te halen, zo komt het slijpsel niet tussen je hoekje en het belag.
 • Bij de ijzerhandel is er een koperborsteltje om vijlen te reinigen.
 • Bescherm jezelf met slijphandschoentjes of dunne werkhandschoenen. Er zijn met kevlar verstevigde modellen op de markt om verwondingen te voorkomen.
 • Wax verwijderaar is heel handig om eventuele waxresten te verwijderen van diamant of vijl. Schone vijlen en diamanten werken beter!
 • Met een doekje of oude lap (let op dat er geen vet op zit) kun je het slijpvocht van je kanten afnemen als je klaar bent.

LIJST MET BENODIGDHEDEN

 • Hoekje (88 graden is normaal), liefst met goede vijlklem of vijlbevestiging. Investeer in een goede, levenslang gebruik!
 • Fijne vijl
 • Diamant grof (geel, korrel 400)
 • Diamant fijn (blauw, korrel 1500)
 • Belagzijdige kantenslijper (Holmenkol Base Edge File Guide is mijn favoriet, koop je 1x in je leven)
 • Slijpgummi
 • Snowboardklemmen
 • Oude kwast
 • Spray flacon
 • Doek